6 “Must Try” Gerechten uit Malaga

6 “Must Try” Gerechten uit Malaga

Malaga staat bekend om zijn unieke gastronomie en het gebruik van de lokale producten in verschillende gerechten, zoals olijven, seizoensgebonden groentes, druiven, zoete wijn, olijfolie en de oh zo verse vis. Wie kan de Malagueños wat kwalijk nemen als je deze typische, karakteristieke en rijke gerechten hebt geprobeerd? Hier zijn 6 gerechten uit Malaga die je zeker een keer moet proberen!

Salmorejo is een koude soep die erg geliefd is onder de Malagueños. Het is een van de gerechten uit Malaga die niet in het lijstje mag ontbreken. Leer Spaans in Spanje.

1. Salmorejo

Salmorejo is een van de bekenste gerechten uit Malaga en Andalusië. Deze variant op de gazpacho is buitengewoon geliefd bij de Malagueños. Vaak wordt deze soep, en ook de gazpacho, omschreven door toeristen als “de koude tomatensoep” en daardoor ook als gek ervaren. Salmorejo heeft een wat meer roze-oranje achtige kleur en is iets dikker van textuur. De reden hiervoor is dat de basis van de soep brood is, geweekt in water, olie en azijn. Na het weken worden er andere ingrediënten toegevoegd, zoals tomaten en knoflook. Vaak wordt de Salmorejo afgegarneerd met stukjes rauwe ham en stukjes hard gekookte ei. Het is het perfecte gerecht om af te koelen na een warme zomerdag!

2. Ajo blanco

Het is wel duidelijk denk ik dat de Spanjaarden van koude soep houden. Logisch ook met dat warme klimaat! Ajo Blanco is een koude soep die door de Moren naar Málaga is gebracht, nog zelfs voordat de tomaten in Spanje waren. Dit betekend dus dat deze soep dateert vóór de gazpacho. Een feitje waar je waarschijnlijk veel mensen mee kunt verrassen, aangezien de gazpacho toch vaak wat bekender is. Waarom is deze soep nu zo bekend en speciaal voor Málaga? Dat komt door zijn hoofdingrediënt: de amandelen. En laat Málaga nou net bekend staan om de productie van amandelen! De soep bestaat dus uit gepelde en geroosterde amandelen gemengd met olijfolie en knoflook. Het wordt vaak afgegarneerd met wat muskaatdruif (zoete druifsoort uit dit gebied). De moeite waard om een keer proberen, nietwaar? ¡Delicioso!

Ajo Blanco is een van de gerechten uit Malaga die je een keer geprobeerd moet hebben. Het is ook een koude soep, maar met een hele verschillende smaak dan de gazpacho en de salmorejo
Op het lijstje van gerechten uit Malaga die je moet proberen staat Pipirrana in de top!

3. Pipirrana

Piprrana is een koude salade bestaande uit paprika, tomaat, ui, olijven en tonijn. Soms worden er ook mosselen, stukjes krab of andere groentes aan toegevoegd. De dressing is gemaakt van olijfolie en zeezout. Het is een verfrissende en gezonde salade die makkelijk en snel te bereiden is. Er zijn veel variaties op een pipirrana. De reden voor de vele variaties is dat deze salade vroeger werd gemaakt van alle restjes groente uit de koelkast en dus bestaat er geen echt vast recept.

4. Fritura Malagueña

In Málaga kun je bijna op elk terras wel een “Fritura Malagueña” bestellen. De gastronomie van Malaga staat het meeste bekend om de vis en al helemaal om de gefrituurde versies ervan! Een gerecht echt malagueño. Het geheim achter dit gerecht is de manier van fituren. Normaal gesproken worden de verschillende soorten vis gefrituurd in extra virgine olijfolie en wordt er super verse bloem gebruikt. Op een “Fritura Malagueña” zul je boquerones, adobo, salmonete, calamares en heel veel andere soorten vis vinden! Vaak wordt de plaat geserveerd met veel citroen en ali-oli. ¡Super rico!

Fritura Malaguña staat ook op de lijst van de gerechten uit Malaga die het waard zijn een keer te proberen.
Een van de gerechten uit Malaga zijn de sardines. Je kunt ze vinden op het strand, waar ze gebakken worden op oude vissersbootjes. Spaans leren in Spanje

5. Espeto de sardinas

Als er een gerecht uit Malaga synoniem staat met de stad zelf is het de espeto de sardinas. Je hebt ze waarschijnlijk al wel ergens gezien: sardines aan een spit die worden geroosterd op een oud vissersbootje op het strand. Het is onwaarschijnlijk dat je ergens versere vis vindt dan hier! De tentjes waar ze dit gerecht serveren heten ciringuitos. Dus ga naar het strand, neem een sangría of een caña en maak je handen vies – het hoort er allemaal bij!

6. Gambas al pil-pil

Dit gerecht typerend voor Malaga is een explosie voor je smaakpapillen door zijn rijke marinade. De gambas worden geserveerd in een kommetje waarin de marinade aan tafel nog kookt! Vaak wordt er ook brood bij geserveerd die je kunt dippen in de marinade. Bestel maar vast een aantal flessen water want die zul je nodig hebben. ¡Para chuparse los dedos!

Gambas al pil pil is het een van de gerechten uit Malaga die echt typerend zijn voor de streek.

Welke gerechten uit Malaga ga jij proberen?