#PledgeForParity – Internationale Vrouwendag

#PledgeForParity – Internationale Vrouwendag

[ultimate_spacer height=”30″]

#PledgeForParity

[ultimate_spacer height=”30″ height_on_tabs=”” height_on_tabs_portrait=”” height_on_mob_landscape=”” height_on_mob=””]

Vanochtend vertelde iemand me dat het Internationale Vrouwendag was. Om eerlijk te zijn was ik niet echt heel erg bekend met deze dag, omdat er wel meerdere ‘speciale’ dagen zijn in het jaar die niet veel aandacht krijgen en weinig nut hebben, zoals internationale dag van de handdoeken op 25 Mei en dag van de yoga op 21 Juni (Wie bedenkt dit?!). Internationale Vrouwendag niet gewoon een van de vele ‘speciale’ dagen. Het is een interessante dag waar we veel meer aandacht aan moeten geven over de hele wereld. 

In deze tijd, is ongeveer 50% van de wereldpopulatie vrouw. Vrouwen doen ongeveer 66% van het werk en verdienen slechts 10% van het wereldinkomen. Van alle wereldleiders is maar 5% vrouw en van alle analfabeten is 66% vrouw. De positie en de bijdrage van de vrouwen in de wereld is aan het groeien, zowel in de sociale, economische, culturele en politieke industrieën. Toch zijn er nog plekken waar het proces naar geslachtsgelijkheid wordt vertraagd.

Wij hebben 6 vragen beantwoord om je te laten zien wat Internationale Vrouwendag inhoud en wat jij kan doen voor #PledgeForParity

[ultimate_spacer height=”30″]

1. Wat vieren we precies?

Internationale Vrouwendag is een resultaat van de empancipatiebeweging van de vrouwen. De Duitse politica Clara Zetkin begon met de strijd voor de vrouwenrechten in Duitsland. Ze bereikte maar een paar mensen, wat haar heeft laten besluiten haar eigen tijdschrift te beginnen: “Die Gleichheit” (de gelijkheid). Door dit tijdschrift kreeg ze veel meer aandacht en in 1910 was er een conferentie in Kopenhagen, waar zowel mannen als vrouwen van 17 verschillende landen besloten dat er een Internationale Vrouwendag moest zijn. Tijdens Internationale Vrouwendag vechten we tegen het beschermen van de rechten van de vrouw, want in veel landen hebben vrouwen nog steeds een slechte positie. Met een slechte positie kun je denken aan ongelijke behandeling, ongelijke verdeling van de dagelijkse taken en ongelijke beloningen.

[ultimate_spacer height=”30″]

2. Waarom op 8 Maart?

Op 8 Maart 1857 vond de eerste enorme demonstratie van vrouwen plaats in Chicago en New York. Ze stonden op tegen de slechte werkuren en -condities in de textiel- en klerenindustrie. Een aantal jaar later, in 1917 op 8 Maart, demonstreerden de vrouwen opnieuw. Deze keer tegen de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Door het doorgaand demonstreren en de revolutie kwamen de communisten aan de macht en besloten de Internationale Vrouwendag op 8 Maart te vieren. Eerst werd dit alleen in een beperkt gedeelte van de wereld gevierd, maar vanaf 1978 is de dag over de hele wereld erkend.

[ultimate_spacer height=”30″]

3. Wat doen vrouwen tijdens deze dag?

Deze dag wordt op verschillende manieren gevierd over de hele wereld, maar de officiele herdenking van de Verenigde Naties wordt gehouden in de Trustschapsraad van de Verenigde Naties in New York. Er zijn muziekoptredens en expert discussies. Deze discussies gaan over onderwerpen gerelateerd aan een gelijke planeet met gelijke genders en hoe we dit kunnen bereiken in 2030, maar ook kijken ze terug naar wat we al bereikt hebben.

UN Women organizeerd evenementen voor Internationale Vrouwendag in meer dan 40 landen over de hele wereld. Bijvoorbeeld een festival met dans en muziek optredens, sportwedstrijden, en veel meer. Wil je weten of er evenementen zijn dicht bij jou in de buurt? Klik dan hier.

[ultimate_spacer height=”30″]

4. Wat is het thema van dit jaar?

Elke jaar heeft Internationale Vrouwendag een bepaald thema. Dit jaar is het thema “Zusterschap”. Vrouwen moeten elkaar steunen in plaats van elkaar bekritiseren en aanvallen, wat te vaak gebeurd. Alle vrouwen moeten elkaar accepteren omdat we eigenlijk allemaal zussen zijn van elkaar. 

[ultimate_spacer height=”30″]

5. En hoe zit het met de mannen?

Vandaag focussen we op vrouwen, maar de mannen hoeven zich geen zorgen te maken. Op 19 November is het namelijk Internationale Mannendag. Deze dag heeft hetzelfde doel, maar dan voor het andere geslacht: het promoten van de mannelijke rolmodellen die iets bijdragen aan de samenleving.

[ultimate_spacer height=”30″]

6. Wat kun jij doen?

Er zijn verschillende manieren om met deze dag mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld een #pledgeforparity doen. Dit houdt in dat je zelf stappen onderneemt om geslachtsgelijkheid sneller te bereiken. Klik op de hashtag hierboven, vul het formulier in en deel het met je vrienden op social media platformen om ook hun aan te moedigen een #pledgeforparity te maken.

Naast dit kun je ook verschillende pledges (beloftes) lezen van beroemde leiders, je eigen belofte doen of de speciaal ontworpen selfie kaarten downloaden.

[ultimate_spacer height=”30″]

Dus wat ga jij doen op Internationale Vrouwendag voor #pledgeforparity ?

[ultimate_spacer height=”20″]
#pledgeforparity is de quote voor Internationale Vrouwendag